برگزار شده توسط : موسسه آموزش عالی دانش پژوهان پیشرو
دومین جشنواره ملی کتاب و پایان نامه برتر توسعه پایدار شهری (تپش)
تاریخ برگزاری : 13 تير ماه 1398
ارزیابی توسعه شهر سالم با رویکرد توزیع مکانی فضاهای سبز شهری (نمونه موردی: مناطق 3،7 شهر اصفهان)
کبری صالحی مورکانی , مهین نسترن
با گسترش بیرویه شهرها، رویکردهای متعددی برای ایجاد کیفیت مطلوب زندگی برای نسلهای امروز و آینده مطرح شد که یکی از این رویکردهای، رویکرد شهر سالم است. این رویکرد از بعدهای مختلفی از قبیل بعدهای زیستمحیطی، اجتماعی، سلامت روحی و جسمی جامعه، محیط زندگی فرد و غیره، به بررسی کیفیت زندگی افراد یک جامعه پرداخته است. شهرنشینی اگرچه موجب رفاه و راحتی انسانها شده است ولی مشکلاتی را نیز در برداشته است. مشکلاتی که در نهایت سلامت روح و روان انسان را در معرض خطر قرار داده است. مهمترین اثر فضای سبز در شهرها کارکردهای زیست محیطی آنهاست که بهعنوان یکی از مهمترین عناصر حیات شهری در صورت توجه به استانداردهای زیستمحیطی و پراکنش مناسب آن مطابق با نیازهای جمعیتی، نتیجه مثبتی را بر بهبود کیفیت زندگی داشته است. در شرایط حاضر، بسیاری از شهرهای ایران با معضل کمبود فضای سبز و نیز عدم توزیع مناسب آن مواجه اند. که این وضعیت باعث پایین آمدن کیفیت زندگی و سلامت افراد و نارضایتی آنها شده است. درمجموع ارزیابی اینکه چه شهری سالم است یا اینکه در مقابل سایر شهرها در چه سطحی از سلامت قرار دارد، هنوز مسئلهای پیچیده و مبهم است. شهر اصفهان براثر رشد جمعیت و با توجه به عملکرد آن، در ردهی شهرهای آلودهی ایران قرارگرفته است. از این رو پرداختن به موضوع کیفیت زندگی شهروندان از جنبه شاخصهای شهر سالم در این شهر و توزیع مناسب و با کیفیت فضاهای شهری از لحاظ مطلوبیت این شاخص ها امری ضروری و کارگشا است. در همین راستا این پژوهش با هدف ارزیابی توسعه شهر سالم با رویکرد توزیع مکانی فضاهای سبز شهری شهر اصفهان در مناطق ۳ و ۷، سعی در شناسایی نقش و اهمیت فضاهای سبز بهعنوان یکی از محورهای اساسی مفهوم شهر سالم دارد. روش گردآوری دادهها از نظر هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت تحلیل توصیفی است. تغییرات و پراکندگی فضای سبز، مربوط به مناطق ۳ و ۷ شهر اصفهان با استفاده از گوگل ارث صورت میگیرد. برای محاسبه توزیع فضای سبز در این دو منطقه از شاخص ویلیامسون، سنجش سطح تمرکز، روش ضریب مکانی وتکنیک ضریب توزیع استفاده می شود. شاخصهای شهر سالم در فضاهای سبز با استفاده از پرسشنامه و مقایسه زوجی، وزندهی شده و در نرمافزار اکسپرت چویس به روش ای اچ پی به دست خواهد آمد. با توجه به نتایج بهدستآمده مشخصشده است که مناطق ۳ و ۷ شهر اصفهان به لحاظ سطح و سرانهی فضای سبز دارای رتبهی فرو سبز و از لحاظ استانداردهای معیارهای شهر سالم دارای فاصله اساسی و همچنین فضای سبز به صورت ناعادلانه پراکنده شده اند، بنابراین توجه به این مناطق ضروری است. در نهایت نیز پیشنهادهای برای توسعه بهینه شاخصهای شهر سالم در فضاهای سبز شهر اصفهان در مناطق مذکور ارائه شده است.
توسعه پایدار، شهر سالم، فضاهای سبز شهری، شهر اصفهان
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1398 , ارزیابی توسعه شهر سالم با رویکرد توزیع مکانی فضاهای سبز شهری (نمونه موردی: مناطق 3،7 شهر اصفهان) , دومین جشنواره ملی کتاب و پایان نامه برتر توسعه پایدار شهری (تپش)
تاریخ برگزاری : 13 تير ماه 1398
تماس با ما
آدرس دبیرخانه:
اصفهان، بلوار کشاورز، نبش چهارراه مفتح
تلفن تماس:
19- 37779914 (031)
داخلی 307
© کلیه حقوق متعلق به مؤسسه آموزش عالی دانش پژوهان پیشرو میباشد. (همایش نگار نسخه 10.1.1)